„Kako sinhronizovati animirani film“

u okviru projekta „Euro Fest for Kids“

Mreža bioskopa koju čine Leskovački kulturni centar, Kulturni centar Gornji Milanovac i MTS Dvorana u Beogradu, pokrenuli su projekat „Euro Fest for Kids“ koji je podržan od strane Europa Cinemas u okviru programa “Sarađivati na inovacijama”.

Projekat je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije.

U okviru projekta, tokom septembra i oktobra, biće realizovane radionice „Kako sinhronizovati animirani film“ koju će voditi filmski profesionalci u oblasti sinhronizacije.

Najtalentovaniji mladi polaznici će „pozajmiti“ svoje glasove za dugometražni animirani film „ROSA I KAMENI TROL“ danske rediteljke Karle Nor Holmback. Film je prikazan na najznačajnijim filmskim festivalama za decu i mlade među kojima se posebno izdvajaju: Anesi festival animiranog filma u FrancuskojZlin film festival u ČeškojKristiansand dečiji filmski festival u Norveškoj i dr.

Sinopsis filma:

Rosa je mala cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu od ruža. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm. Jednog dana znatiželjni leptir po imenu Svileni, sreće Rosu i oni odmah postaju prijatelji uprkos razlikama. Svileni je željan avantura, a Rosa želi da ostane u svom grmu od ruža. Kada na jednoj od avantura zli Kameni Trol kidnapuje Svilenog, Rosa mora da se oslobodi svojih strahova i krene na opasno putovanje da spase Svilenog.

U pitanju je animirano ostvarenje koje će najmlađu publiku oduševiti, a onu stariju podsetiti da su hrabrost suočavanja s opasnostima i prijateljstvo idealan recept protiv samoće i otuđenosti (Fabien Lemercier, Cineuropa).

Radionice „Kako sinhronizovati animirani film“ održaće se u Kulturnom centru Gornji Milanovac, 28. i 29. septembra, u Leskovačkom kulturnom centru, 13. i 14. oktobra i u Beogradu, 20. i 21. oktobra.

Sinhronizovani film će premijerno biti prikazan na festivalu koji će se održati od 6. do 9. februara 2024. godine, a nakon toga će biti i distribuiran u bioskopima, članicama Mreže kinoprikazivača Srbije (Serbian Cinemas Network).

„Euro Fest for Kids“ revija biće održana simultano u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu uz prisustvo dece iz svih gradova (članova projekta). Reviju će otvoriti noseći sinhronizovani film.

Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovative“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa.

.

Povezane vesti