1 glasova 5

Sinopsis

Filmska revija “Euro Fest for Kids” u organizaciji Mreže bioskopa koju čine Leskovački kulturni centar, Kulturni centar Gornji Milanovac i mts Dvorana biće održana u Leskovcu od 8. do 11. februara.

U okviru revije biće prikazani dečiji filmovi, a događaj će otvoriti sinhronizovani animirani film “Ružica i kamena trolica” danske rediteljke Karle Nor Holmbek. Premijera u Leskovcu nosećeg filma revije biće održana u utorak, 6. februara u 13 časova u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.

U sinhronizaciji filma “Ružica i kamena trolica” učestvovali su đaci iz Leskovca, Gornjeg Milanovca i Beograda, koji su pohađali kreativne radionice “Kako sinhronizovati crtani film” koje su vodili iskusni glumci i filmski profesionalci Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, zajedno s inženjerom zvuka Miletom Novkovićem.

Tokom četiri dana revije, osim nosećeg sinhronizovanog filma, biće prikazani filmovi „Slučaj Tesla“ Andreja Hađivasileva, „Snovi jednog robota“ Pabla Bergera i „Kraljica plesa“ Aurore Gose.

„Slučaj Tesla“ je inspirisan čuvenim genijem Nikolom Teslom u kome ambiciozni mladi pronalazač Toni radi na bežičnom električnom uređaju čvrsto uveren da njegovo otkriće može da reši globalnu energetsku krizu.

Radnja filma „Snovi jednog robota“ prati psa koji živi na Menhetnu i umoran je od usamljeničkog života. Jednoga dana odlučuje da sebi napravi prijatelja – robota.

„Kraljica plesa“ je priča o devojčici Mini čiji život se okreće naglavačke kada se poznati plesač doseli u njen grad.

Premijera filma „Ružica i kamena trolica“ biće održana i u druga dva grada, učesnika projekta, u Beogradu u nedelju, 4. februara u 14 časova u sali 6 mts Dvorane, dok će film u Gornjem Milanovcu premijerno biti prikazan u ponedeljak, 5. februara u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra „Mija Aleksić“.

„Ružica i kamena trolica“ je ostvarenje koje je prikazano na najznačajnijim filmskim festivalima za decu i mlade među kojima se posebno izdvajaju: Anesi festival animiranog filma u Francuskoj, Zlin film festival u Češkoj, Kristiansand dečiji filmski festival u Norveškoj i dr.

Ružica je cvetna vila koja je uvek živela sama u svom grmu. Više od svega sanja da ima prijatelja, ali je previše uplašena da bi ikada napustila svoj grm i zato ga nikada nije pronašla.

Međutim, porodica miševa koja živi ispod Ružičinog grma veruje da imaju rešenje. Gospodin i gospođa Maus žele da se Ružica uda za njihovog sina Karla.

Pre venčanja spašava je leptir Svila i njih dvoje brzo postaju prijatelji. Kada je Svila kidnapovan od strane kamene trolice, Ružica konačno mora da prevaziđe svoje strahove od svega i usuđuje se da spase svog prijatelja.

Projekat Euro Fest for Kids je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije.

Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa.

Slike i video

4 video 4 slika

Repertoar

  • Bioskop LKC 18.30h
  • Bioskop LKC 18.30h
  • Bioskop LKC 18.30h
  • Bioskop LKC 18.30h